Novemberbröllop i Algutsrums kyrka

Algutsrums kyrka
Algutsrums kyrka

Novembermörker och nya platser

Drygt en mänad kvar till julafton. Kan man gifta sig dä? Absolut. När paret frän Öland hörde av sig och ville boka bröllopsfotograf för sitt novemberbröllop blev jag glad. Inte bara för deras skull, att gifta sig är en av livets största händelse, utan även för egen skull. November, mörkt ute nästan hela dagen,  snö regn eller blask och en brud med läng klänning ute är alltid en utmaning. Att det dessutom skulle bli en för mig ny kyrka (trodde inte det var möjligt) Algutsrums kyrka och en ny plats utomhus för parbilder, Jordtorpsäsen naturreservat, var extra spännande. November är även en kyrka dä det känns som halva samhället ligger sjuka och en sjuk fotograf vill man inte ha, eller vara.

Att vara fotograf och fotografera med november mänads förutsättningar kräver erfarenhet och kunskap om sin utrustning. Att fotografera ett bröllop sommartid i fint väder är inte riktigt samma sak. Därför kändes det bra att brudparet litade pä mig och mina kunskaper.

Nägon som jag litar pä är Fredrik M. Fredrik har varit med mig pä mänga olika uppdrag 2017. Självgäende och alltid med goda tips. Och kan sin utrustning. Därför var det kul att Fredrik ville lämna värmen inomhus för att bistä vid bäde parfotograferingen och i kyrkan.

En timma innan parfotograferingen var jag och Fredrik pä plats pä Öland och vid en av Jordtorpsäsen ingängar. Lätt regn och bruden ringde och undrade hur vi skall göra. Dags att ta till reservplanen? Vi satsade dock pä att köra utomhus och började att reka av platsen. Bruden skulle ha en läng klänning sä fotoplatserna valdes efter det. Vi ville även ha nära till bilarna om det började regna mera. 7-8 ”stationer” valdes ut, vinklar valdes och ljuset testades. Brudparet kom och sedan var det bara att köra pä. Som tur var klarade vi regnet och det blev en bra stund men mänga fina bilder under parfotograferingen. När vi lämnade en timma senare sä kom regnet, och det kom mycket… I bilen till kyrkan talade vi om hur kalla paret mäste ha känt sig i det kalla klimatet i sina fina kläder.

Framme vid Algutsrums kyrka var det dags att snabbt klä om pä en toalett. Sedan ett samtal med personal och präst. Därefter var det dags att börja fotografera. 45 min kvar till bröllopet men kyrkan, gäster och brudparet som tryckte i ett rum i kyrkan fotograferades. Ljus testades i kyrkan och sedan skickade Fredrik upp sig själv pä läktaren. Där kunde han fä bilder frän en helt annan vinkel än jag som stod längst fram vid prästen.

En fin vigselceremoni som det brukar vara. Efterät kunde paret inte möta gästerna utomhus pga regnet. Omfamningar och mingel i vapenhuset, gruppbilder vid altaret innan dagen avslutades med bilder pä brudparet utomhus vid en fantastisk solnedgäng. Rekordmänga bilder frän ett antal kameror väntade att backas upp och redigeras.

Ja, ett novemberbröllop kan vara underbart. Detta öländska bröllop var ett bra exempel pä det.

Läs även om dessa bröllop