Regnigt bröllop i Algutsrum på Öland

Algutsrums kyrka Öland
Algutsrums kyrka Öland

När regnet kastade om planeringen från förmötet

Maj 2020. Slutet av våren och början på sommaren. När paret från Öland gifte sig i Algutsrums kyrka hade man inte riktigt vädret på sin sida. Men tack vare ett brudpar med lugnet i behåll och en fotograf som varit med förr vid omplaneringar så blev det en bra dag med fina bilder både från parfotograferingen och från vackra Algutsrums kyrka.

Ett stenkast från Algutsrums kyrka ligger församlingshemmet. Där skulle brudparet efter vigseln ha en fest för de närmaste. Covid 19 sätter vissa regler hur många man få vara i en samling. Här höll man sig under de 50 st som är max gränsen. Festlokalen var även där vi samlades för parfotograferingen. Redan innan bröllopsdagen hade paret skickat bilder från utsidan av lokalen. Där fanns fina rapsfält som vi skulle använda till parfotograferingen. Klockan 12 skulle vi börja med ett ösregn som kastade om alla planer ville annat.Vi började därför fotograferingen med närbilder inne från lokalen och den fotovägg man satt upp. Trångt och blixt fick användas men det blev bra bilder. Efter en dryg kvart minskade regnet och vi passade på att gå ut. Om och när man kan gå ut styrs oftast av bruden och hennes klänning. Här hade vi en brud som ställde upp och gick ut trots att klänningen skulle kunna få lite smuts.

25 meter från dörren tog vi merparten av bilderna. Rapsfältet var en fin bakgrund. Vi flyttade några meter år sidan för att få andra typer av bilder med andra bakgrunder. Sedan 25 meter till åt sidan för att ta familjebilder med barnen. Kyrkan blev en bra bakgrundsfond längre bort. Det gällde att parera in bilderna mellan bilarna som körde genom samhället. Inget snyggt att ha med… Avslutade med lite ”vi gå hand i hand längs en väg”. Svårt mellan vattenpölarna men rätt kameravinkel så går det.

Efter en timma var vi klara. Jag tog mig de 200 meterna till kyrkan medan paret fixade till sig efter fotograferingen. Vigseln gick bra (bilden är från ceremonin). Tanken var att efter ceremonin skulle paret gå ut och möta gästerna utanför kyrkan. Nu gick inte det pga ösregnet som åter vräkte ner. Det blev lite firande i vapenhuset i stället. Här var det sedan tänkt att mitt uppdrag skulle vara över. Men jag var inte riktigt nöjd med avslutningen så jag följde med bort till festlokalen. Tog bilder på lokalen, dukningen, maten och avslutade med brudskålen. Nu var jag nöjd och tog bilen tillbaka till Kalmar för att börja arbetet med att säkerhetskopiera allt innan redigeringen påbörjades. Medan paret hade sin fest fixade jag till ett antal bilder som de kunde titta på redan dagen efter.

Hur mycket man än planerar innan så händer det saker. Gäller att vara lugn och kreativ och göra det bästa av situationen. När brudparet också var så lättsamma så underlättad det kraftigt.

Läs även om dessa bröllop