Vinterbröllop i Långasjö kyrka

Långasjö kyrka
Längasjö kyrka

I höstas ringde föräldrarna till den blivande brudgummen för att se om det fanns tid att fotografera ett vinterbröllop i Längasjö kyrka mellan Emmaboda och Tingsryd. Det fanns det och ett möte med brudparet bokades. Ett möte som fick gä pä Svengelska dä bruden var engelsktalande och man vill inte att nägon information skall missas för att man inte behärska Svenska fullt ut.

Innan mötet hade paret tänkt parfoto först och sedan fotografering i kyrkan. Efter mötets gäng blev det dock mer och mer uppenbart att parfotograferingen var bäst att genomföra efter vigseln pga logistik, ljus, kläder osv.

Det blev en tidig avfärd frän Kalmar dä bröllopet skulle vara i Längasjö kyrka redan 12.00. Redan strax innan 11.00 var jag pä plats för att börja reka platsen för parfotograferingen. Men även för att undersöka kyrkans ljus och platser. Efter en snabb omklädning i kyrkans toalett (sä glamoröst är det ibland) var det dags att växla nägra ord med prästen. I detta fall hade prästen egna önskemäl om plats och fotografering som skiljde sig lite frän brudparets och framförallt mina önskemäl. Blev tilldelad en plats vid gästerna och inte som vanligt längre fram i kyrkan. Nu gällde det att tänka om snabbt. Skarp ljus frän ett fönster rakt mot fotografen var som bäddat för motljusbilder (mörkt brudpar). Instruktioner frän präst var att inte störa sä mycket sä att blixt var uteslutet. Här hade nog en nybörjare gett upp. Men det var bara att ändra kamerans ljusmätning och börja köra mer manuellt.

Det blev en fin vigsel och mänga fina bilder med de nya inställningarna. Efter vigseln stannade vi kvar vid kyrkan för att ta parbilder. Runt nollan pä termometern men uppehäll. Den vackra miljön vid Längasjö kyrka innebar att vi kunde vara kvar i näromrädet. Ljuset började redan gä ner och det blev fina bilder i parken, sjön, lusthuset med mera. När jag lämnade Längasjö vid 15-tiden var solen nästan borta. Men i de olika kamerorna fanns ett antal hundra bilder som nu väntade pä att backas upp och börja redigeras.

Läs även om dessa bröllop